شهید حسن تأویلی
بسم رب الشهداء والصدیقین
زندگینامه شهید بزرگوار حسن تأویلی
شهید بزرگوار حسن تأویلی فرزند اکبر در سال 1350 هجری شمسی در یک خانواده ایلیاتی مذهبی از ایل قشقائی طایفه شش بلوکی در منطقه سرحد چهاردانگه روستای کِناس سفلی kenas دیده به جهان گشود. این روستا در حدود 90 کیلومتری شهر زرقان و حدود 80 کیلومتری شهر اقلید واقع شده است و از نظر تقسیمات کشوری جزء شهرستان اقلید می باشد.
در این روستا دو قشر زندگی می کنند که عده ای به زبان ترکی و عده ای به لهجۀ فارسی نزدیک به لری تکلم می نمایند و عمده فارسی زبانان از سادات می باشند، این دو گروه بیش از 200 سال است در کنار هم با دوستی و همدلی امورات می گذرانند و عمدتاً اهالی به کار کشاورزی و دامداری اشغال دارند. پدر شهید تأویلی فاقد زمین کشاورزی بود و امورات را با مغازه داری و دامداری سپری می نمود.
با ولادت شهید تأویلی نشاط و سُرور وصف ناپذیری به خانواده ارزانی شد، از یک طرف پسر بودن فرزند (که برای خانواده های سنتی ایران یک موهبت به شمار می رفت) باعث شعف خانواده گردید و از طرفی زیبائی شهید تأویلی با صورتی سرخ و سفید و موهای بور و چشمهای درشت که بر زیبایی اش می افزود شادی را دو چندان کرده بود.
زمان می گذشت. بهارها با صدای بلبلان و عطر گلهایش و تابستانها با هوای دلکش و خنکش سپری می شدند، پائیزها با برگ ریزان درختان و روانه شدن به سوی سرما و زمستان ها با برفهای فراوان که دشت و کوه را سفید پوش میکرد یکی یکی می آمدند و می رفتند و شهید حسن تأویلی بزرگ و بزرگتر می شد و در این برهه صفت دیگری از او بروز می نمود که آن حجب و حیای شهید عزیز بود که در پشت لبخندهای دلنشین و سرخ شدن صورتش آشکارتر می گردید و این حیا و شرم و احترام به بزرگترها به محبوبیتش می افزود به طوری که علاقه و دوست داشتن از خانواده فراتر رفته بود و ابتدا به فامیل های نزدیک و سپس به اهالی روستا نمود می نمود و اکثر اهالی از این شهید عزیز هنوز به نیکی یاد کرده و اظهار علاقه می نمودند.
گردش ایام به کار خویش ادامه می داد و شهید تأویلی در پشت میز و نیمکت کلاس درس جای گرفت و با درس خواندن دوست داشتنی تر و با تجربه تر می شد. در آن موقع در روستاها تقریباً به جز فوتبال امکانات ورزش دیگری مهیا نبود و اکثر دانش آموزان برای تکلیف و درس ورزش، فوتبال انتخاب می کردند و شهید تأویلی نیز مستثنی نبود و در این هنگام خصلت بارز دیگر او نمایان گردید، او با قدی کوتاه مانند عقابی تیز پرواز توپ را از حریفان می ربود و در این زمان بود که بین همسن و سالهایش به حسن تیزرو معروف شد.
شهید دوران ابتدائی را با موفقیت در روستا پشت سر گذاشت و از آنجا که فقط مدرسه ابتدائی در روستا وجود داشت برای ادامه تحصیل به زرقان عزیمت نمود و در منزل عمویش ساکن شد، سپس دوره متوسطه را دبیرستان شهید چمران زرقان ادامه داد و این زمان مصادف بود با جنگ تحمیلی عراق و ابرقدرتها علیه ایران اسلامی که دشمن بعثی به خاک وطن عزیزمان حمله نموده بود و در فکر واهی تصرف یک هفته ای سرزمین شیران افتاده بود و در جای جای این وطن عزیز شیرمردان عاشق پیشه در دسته ها و گروهها به جبهه اعزام می شدند تا از خاک و ناموس وطن دفاع نمایند، از پیرمردان محاسن سفید گرفته تا جوانان غیور و نوجوانان میهن پرست عازم دفاع از مام وطن بودند، در این زمان شهید تأویلی تصمیم به عزیمت به جبهه می گیرد و چون اهل حجب و حیا بود و از طرفی عمویش به رسم امانتداری اجازۀ عزیمت به او نمی داد و از طرفی پسر عموهایش که همسن و سال او بودند در جبهه بودند نهایتاً خانواده را در جریان امور قرار نمی دهد و به جبهه می رود و به منطقه خُرمال اعزام می شود و پس از مدتی اقامت و امدادگری و حماسه آفرینی در جبهه های غرب، دشمن بعثی ناتوان با بمباران شیمیائی او و عده ای دیگر از همرزمانش را در تاریخ 25/11/1366 به شهادت می رساند و در اسفند سال 1366 پیکر سوخته و مطهرش به زرقان می آورند که تشخیص جنازه شهید برای خانواده شک ایجاد می کند و از مُهر و جانمازی که دخترعمویش قبل از عزیمت به او هدیه داده بود و در جیب لباسش بود شبهه بر طرف و شهادت این عزیز بر خانواده مسجل می شود و با مشورت و صلاحدید خانواده پیکر مطهر ایشان در زرقان به خاک سپرده می شود و خانواده نیز برای وصل به محبوب و همجواری با آن شهید بزرگوار به زرقان نقل مکان کرده تا در کنار مزار مطهر فرزند دلبندشان به زیارت نائل آیند.
پس از مدتی پدر ایشان که داغ فرزند را صبورانه تحمل می کرد در اثر ابتلا به بیماری جان به جان آفرین تسلیم کرد و در قطعه والدین شهدای زرقان آرام گرفت و سالها بعد مادر صبور و فداکار و بزرگوارشان به فرزند شهید دلبندش پیوست.
در ضمن، شهید تأویلی در جبهه ، امدادگر و عضو گروه امداد و نجات تیپ المهدی بوده و مدت حضور ایشان در جبهه نیز سه ماه بوده و در روزهای آخر حضور حماسی خود در جبهه های غرب کشور به فیض عظمای شهادت نائل شده اند. روحشان شاد و یادشان گرامی
لازم به ذکر است که شهید تأویلی فرزند سوم خانواده و دومین پسر از بین چهار پسر و شش خواهر بود. اسامی برادران : حسین، علی حسین و شهباز، اسامی عموها : مرحوم کربلائی عبدالعلی علی نژاد منفرد و مشهدی خلفعلی تعلیق، پسرعموها : عباس، عبدالحسین، عبدالرحمان و داریوش علینژاد منفرد، و غلامعلی، یعقوبعلی، خداخواست و علی تعلیق
========================
متون کتییبه های مزارهای شهید حسن تأویلی
و والدین گرانقدر ایشان در گلزار شهدای زرقان فارس
========================
اوست باقی
تربت پاک مادر شهید حسن تأویلی
مرحومه گل صنم نظری پناه
فرزند مرحوم نوروزعلی، متولد 1327
که در تاریخ 2/12/1385 شمسی
مصادف با سوم صفر 1428 قمری
به رحمت ایزدی پیوست
روح پاکت مادرم با فاطمه محشور باد
خانه قبر تو از لطف خدا پر نور باد
ای چراغ زندگانی مادرم یادت بخیر
خاطرت در باغ فردوس برین مسرور باد
========================
اوست باقی
آرامگاه ابدی شادروان
اکبر تأویلی
فرزند مرحوم عوضعلی متولد 1294
پدر شهید حسن تأویلی
به تاریخ 15/2/1372 به رحمت ایزدی پیوست
پدرم دیده به سویت نگران است هنوز
غم نادیدن تو بار گران است هنوز
آنقَدَر مهر و وفا فر همگان بنمودی
نام نیکت همه جا ورد زبان است هنوز
========================
بسم رب الشهدا و الصدیقین
بسیجی شهید
حسن تأویلی
فرزند اکبر از طایفه شش بلوکی
متولد سال 1350 محل شهادت
والفجر 10 خُرمال که در تاریخ سی ام
اسفند ماه 1366 به درجه رفیع شهادت رسید
این نور چشم ما که به خاک آرمیده است
از جان گذشته است و به جانان رسیده است
نامش حسن به عشق حسین رو به جبهه کرد
کوی حسین را ز دل و جان خریده است
تأویلی چونکه عاشق دیدار دوست بود
بهر زیارتش به شهادت رسیده است
چون سوی کربلا شد و لب تشنه جان سپرد
اندر جنان به نزد شهیدان رسیده است
========================
========================================================
بازگشت به صفحه اصلی سایت امام زادگان عشق
==============
از شهید بزرگوار حسن تأویلی اطلاعات و خاطرات بیشتری در دسترس نداریم. از اقوام و آشنایان خواهشمندیم عکس و اطلاعات مربوط به این شهید بزرگوار را از طریق تلفن 09176112253 در اختیارمان بگذارند.
والسلام
نثار وجود مقدس و مطهر شهدا و اموات منسوب به این خانواده گرامی ، صلوات و فاتحه