شهید بزرگوار شیخ فضل الله نوری
زندگینامه شهید شاخص تاریخ اسلام، آیت الله شیخ فضل الله نوری به نقل ازخبرگزاری حوزه، در ادامه مطلب...
به نقل از رسا، خبرگزاری حوزه/ نور چشمم شیخ فضل الله ... همانا او در تحصیل قواعد علمی و اصول اجتهادی ... به آرزوی خود دست یافته و عالمی ربانی، رهنمایی راستین و حقانی، مجتهدی متبحّر و کامل و جامع و معقول و منقول گردیده است. رواست که بندگان مؤمن خدا وی را در امور دینی مرجع خود قرار دهند.
سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری «حوزه»، به مناسبت یازدهم مرداد سالروز شهادت شیخ فضل الله نوری مصادف 13رجب 1327، شمه ای از مقام علمی وی در کلام بزرگان حوزۀ و مخالفین شیخ و همچنین دو دیدگاه درباۀ مشروطه را منتشر می کند.
مرحوم شیخ فضل الله نوری بدون هیچ تردیدی مجتهد مسلّم و فقیه عالی مقام بوده است. لذا بجاست که مقام علمی و فقاهت و اجتهاد شیخ را در لابلای سخنان بزرگان تاریخ معاصر جستجو کرد؛ ضمن این که برخی از دشمنان شیخ نیز به مقام علمی او معترف بوده اند.
تأییدات علماء و بزرگان از مقام علمی شیخ فضل الله نوری
اما در بین دوستداران شیخ شهید، بیش از همه باید به دو استاد بزرگوار شیخ یعنی «میرزای بزرگ شیرازی» پرچمدار نهضت تنباکو و «میرزا حبیب الله رشتی» قائم مقام خلف صالح شیخ مرتضی انصاری در کرسی تدریس نجف اشرف اشاره کرد.
شیخ شهید در فقه و اصول پرورش یافتة میرزای شیرازی بود و از «خواص اصحاب» او به شمار می رفت؛ نقل می کنند: وقتی یکی از اهالی تهران برای حل مسائل شرعی به میرزای شیرازی رجوع کرد، میرزا گفته بود: «مگر شیخ فضل الله در تهران نیست که به من مراجعه میکنید؟»(1) هم ایشان در دیگر ملاقات های مردم تهران با ایشان می گفتند: «شیخ نوری ما را چگونه نگهداری می نمائید»(2)
مرحوم آیت الله میرزا حبیب الله رشتی نیز که عمدتاً از اعطای اجازة اجتهاد به دیگران اکراه داشته و نوعاً در این امر احتیاط زیادی به خرج می داد در تقریظ بر رسالة فقهی شیخ فضل الله با عنوان «قاعدة ضمان الید» مقام علمی و تحقیقی شیخ را به نحوی شگفت و کم نظیر ستوده است. وی در بخشی از این تقریظ چنین می آورد:
«هان ای کسی که این اوراق را دریافته و بر آنها وقوف می یابی، چنانچه در اعماق دریاها فرو روی و سوار بر اُشتر، بیابان های خشک و لم یزرع را شتابان درنوردی، همانا از حیث تحقیق و تدقیق، بهتر از آنچه که در این دفتر آمده، نخواهی یافت. ضروری است که در مجالس عمومی به فضل و کمال صاحب این رساله ندا دردهند و سوارگان دیار به سوی او تشویق گردند؛ من در این رساله نظر افکنده و آن را زیبا و دلنشین یافته ام چه بسیار دُرهای گرانبها و مرواریدهای بدیع و دست ناخورده که در آنها به امانت نهاده شده است؛ سزاوار است که مضامین آن را نه با خامه بر صحیفة اوراق که با ذرّات طلا بر دیدگان مردم بنگارد. آفرین خدای بر مؤلّف آن باد و اوست عالم پرسوز و گداز، فروغ دیده و نور چشمم شیخ فضل الله ... همانا او در تحصیل قواعد علمی و اصول اجتهادی ـ که مدار اجتهاد و ملاک صحت اعمال عباد بر آنها و وابسته بدانهاست ـ خود را به رنج افکنده و روزگاری دراز و به قدر کفایت را نزد من و اساتید عظام حاضر شده است تا به حمدالله به آرزوی خود دست یافته و عالمی ربانی، رهنمایی راستین و حقانی، مجتهدی متبحّر و کامل و جامع و معقول و منقول گردیده است. رواست که بندگان مؤمن خدا وی را در امور دینی مرجع خود قرار دهند...»(3)
این سخنانِ بزرگ ترین مرجع دینی زمان خود و جانشینان شایستة مرحوم شیخ انصاری در عظمت و بزرگی مقام علمی و اجتهاد شیخ فضل الله نوری بود که ارائه گردید..
مرحوم «علامه امینی» صاحب کتاب معروف «الغدیر» شیخ نوری را یکی از شهدای راه فضیلت به شمار آورده و در کتاب «شهداءُ الفضیله» می نویسد:
«فهو شیخ الاسلام و المسلمین, و عَلَم العلم و الدین و اکبر زعیم... یعظم شعایر الله و ینشر ماثر دینه و یرفع اعلام الحق ویبرز کلمة الحقیقة... فمضی شهیداً بید الظلم و العدوان، ضحیة الدعوة الی الله تعالی ضحیة الدین، ضحیة النهی عن المنکر...». (4)
مرحوم آقا بزرگ تهرانی در کتاب «نُقَباءُ البشر» با عبارات زیر از شیخ شهید یاد میکند: «العلّامة الباهر و الفقیه المحقق الماهر، المجامع بین الدین و الدنیا الباطن و الظاهر». (5)
شهید مدرس، شیخ شهید را «أعلم علمای وقت»(6) می داند.
حضرت امام خمینی نیز وی را «مجاهد مجتهد دارای مقامات عالیه»(7) می نامد و شهید مطهری در کتاب «اسلام و مقتضیات زمان» در خصوص شیخ فضل الله میگوید: «مرحوم نوری مرد بزرگی بود، مجتهد مسلّم و تا حدودی که شنیده ایم مردی بسیار پاک و با تقوا و عادلی بوده است. مجتهد مسلّم العداله و عادل مسلّم الاجتهاد بود.»(8)
آیت الله حسن زاده آملی نیز در کتاب «در آسمان معرفت» نقل های زیبایی از آیت الله رفیعی قزوینی در خصوص شیخ فضل الله نوری آورده است.(9)
در مورد شخصیت علمی شیخ فضل الله نوری(ره) سخن های فراوانی از علماء نقل شده که کتاب های ذیل برای تحقیق معرفی می گردد:
واعظ خیابانی در «علمای معاصرین»، ص 77. محمد هاشم خراسانی در «منتخب التواریج»، ص 321. سید محمد مهدی اصفهانی در «احسن الودیعه»، جلد دوم، ص91. دیوان حاج میرزا ابوالفضل تهرانی، ص196. مدرس تبریزی در «ریحانة الادب»، جلد ششم، ص263. شیخ عباس قمی در «فوائد الرضویه» جلد اول، ص353 و محمد علی معلم حبیب آبادی در «مکارم الآثار»، جلد پنجم ص 1606.
اعترافات مخالفین شیخ شهید در خصوص مقام علمی وی:
ناظم الاسلام کرمانی
ناظم الاسلام کرمانی که در کتاب « تاریخ بیداری ایرانیان» از هیچ توهینی به شیخ شهید دریغ نکرد. در عین حال می نویسد «حاجی شیخ فضل الله اگر چند ماهی در عتبات توقف کند، شخص اول علمای اسلام خواهد گردید.»(10) نیز مهدی ملک زاده می گوید: شیخ «در پایتخت بالاترین مقام روحانیت را برخوردار بود...گفته می شود از حیث معلومات و تبحّر در علوم دینی از همة همگنانش برتری داشته...»(11)
ادوارد براون
ادوارد براون یکی دیگر از مخالفین شیخ نوری از وی با عنوان «مجتهدی سرشناس و عالمی متبحّر»(12) یاد می کند
فریدون آدمیت
از دیگر مخالفین، فریدون آدمیت است. وی در عین سرسختی و سرگرانی با شیخ می نویسد: «متفکر مشروطه مشروعه شیخ فضل الله نوری بود ـ مجتهد طراز اول، استاد مسلّم فن درایه که پایه اش در اجتهاد اسلامی، برتر از سید عبدالله بهبهانی و سید محمد طباطبایی شناخته اند.»(13)
سیدحسن تقی زاده
اما سرسخت ترین مخالف شیخ فضل الله نوری، سیدحسن تقی زاده بود. وی کسی است که اصرار فراوانی داشت تا اعدام شیخ فضل الله در ملاء عام صورت گیرد «تا عبرت دیگران گردد» وی در مورد قدرت علمی شیخ می نویسد: «تکیه گاه بزرگ مجلس و مایة قدرت آن، علمای بزرگ تهران بودند که در رأس آنها آقا سید عبدالله بهبهانی و آقامیر سید طباطبایی و حاج شیخ فضل الله نوری بودند.»(14)
با توجه به مطالب فوق جای تردید در خصوص اجتهاد و فقاهت مرحوم شیخ فضل الله نوری باقی نمی ماند.
* دو دیدگاه متفاوت دربارۀ مشروطه
الف: قطعی و مسلّم است که در زمان مشروطه، علماء دو دیدگاه متفاوت نسبت به مشروطه داشتند. گروهی متشکل از تعدادی علمای نجف و تهران، نظام مشروطه را با آموزه های اسلام در تضاد ندیدند. به همین منظور تلاش های فراوانی برای تطبیق آن با شرع انجام دادند. عمده ترین این تلاش ها توسط مرحوم میرزا محمدحسین نائینی در کتاب «تنبیه الامه و تنزیه المله» صورت گرفت. در این کتاب سعی شده عناصر جدید و مفاهیم تازه وارد، مانند «مشروطه»، «حُریت»، «مساوات»، «قانون»، «مجلس» و... را با اسلام و مبانی آن پیوند زند.
ب: در طرف دیگر، شیخ فضل الله نوری و تعدادی از علمای نجف قرار داشتند که علی رغم پذیرش تلاش های دستة فوق در اوائل نهضت مشروطه، این نظام را به مثابة گام های اولیه و ابتدایی برای استبداد داخلی و سلطة همه جانبه و نفوذ تمام عیار غرب و مفاهیم مدرن و ضد اسلامی غرب به ایران تلقی می نمودند. شیخ شهید در اواخر عمر گفته بود: من مخالف مشروطه نیستم بلکه این مشروطه ای که در ایران شکل گرفت، ریشه های ظلم داخلی و استعمار خارجی را فراهم می آورد.
شاهد بر مدعا این است که علیرغم اینکه از سفارت روسیه بارها به شیخ پیشنهاد پناهندگی و فرار از اعدام دادند، شیخ هرگز نپذیرفت و میگفت: «اسلام زیر بیرق کفر نمی رود» در حالی که در همین زمان محمدعلی شاه و یاران او در پناه روسیه از تصفیه حساب مشروطه خواهان و فاتحین تهران در امان ماندند و مقرری های فراوانی نیز از طرف دولت مشروطه بر آنان در نظر گرفته شد.
حال اگر این تفکر شیخ شهید را در کنار گفتة مرحوم آخوند خراسانی که می گفت: «سرکه انداختیم شراب شد، میروم ایران تا خُمره اش را بشکنم»(15) قرار دهیم این نتیجه حاصل می شود که شیخ فضل الله نوری هم مثل آخوند خراسانی و نائینی، مشروطه واقعی که با مبانی اسلام هم سازگار و آمیخته است، قبول داشته لیکن شیخ فضل الله بسیار جلوتر از آنان به این رسیده بود که مشروطة موجود در ایران، نه آن مشروطه ای است که علما آن را با مبانی اسلام در می آمیزند، بلکه حکومتی است که به تدریج با حذف علماء و روحانیت، زمینه های ورود غرب و مظاهر و مفاهیم غربی، آن گونه که مدّنظر سیدحسن تقی زاده و امثال او بود را در ایران فراهم آورده و دیانت اسلامی را به حاشیه می راند.
بنابراین نه شیخ فضل الله مخالف مشروطة واقعی بود بلکه خودش به اعتراف تقی زاده(16) یکی از مؤسسین و بنیانگذاران مشروطه بود، و نه آخوند خراسانی و نه نائینی و نه علمای دیگر موافق مشروطه ای بودند که در ایران به بار نشست؛ و در این باره شواهدی بر عدم موافقت علما و رجال سیاسی از مشروطه ایران است و اینکه علماء اعدام شیخ فضل الله را به هیچ وجه تأیید و حمایت ننموده اند.
1. مرحوم سیدمحمد کاظم یزدی صاحب کتاب «عروة الوثقی» و از بزرگ ترین مراجع تقلید شیعه و مقیم نجف به قدری از جنایت قتل شیخ نوری متأثر شد که نوشته اند وی بعد از این واقعه بیشتر اوقات از ملاقات با ایرانیان خودداری می کرد و هیچگاه حاضر نشد مشروطه را تأیید کند.(17)
2. مرحوم آخوند خراسانی پس از خبر به دار آویختن شیخ که مورد انتظارش نبود، مجلس ترحیمی در منزل خود ترتیب داد و از چنین رویدادی اظهار تأسف و تأثر نمود.(18)
3. سیدحسن تقی زاده در یکی از نامه های خود به «ادوارد براون» آورده است: «در تبریز در خانه ها و مساجد برای شیخ فضل الله و میرهاشم و سایرین مجلس ختم گذاشته و ماتم می گیرند.»(19)
4. سیدمحمد طباطبایی پس از بازگشت از مشهد در پیامی که برای خانوادة شیخ فرستاد، ضمن تسلیت شهادت وی صریحاً اعدام شیخ را عمل دشمنان اسلام خواند.(20)
5. حاج آقا نورالله اصفهانی «پس از مشاهده... و واقعة شهادت مرحوم شیخ شهید نوری و شهرت مسمومیت مرحوم آخوند خراسانی و امثال این وقایع گفته بود «ما انگور انداختیم که سرکه شود، آن را شراب کردند.»(21)
6. آیت الله سید عبدالحسین لاری پس از مشاهدة وقایع فوق گفتند: «مذهب ما مذهب مُخَطِّئه است نه مُصَوبه و خطا بر غیر معصوم جایز است. سرکه انداختم، شراب بیرون آمد.»(22)
7. مرحوم نائینی در اواخر عمر خویش ضمن جمع آوری نسخه های کتاب «تنبیه الامه و تنزیه المله»(23) «نه تنها از فعالیت های مشروطه خواهی کناره جست، بلکه دیگر حتی نام مشروطه را به زبان نیاورد و به هیچ گفتگویی که مربوط به مشروطه بود نیز گوش نداد.»(24)
8. مرحوم آیت الله شیخ عبدالله مازندرانی یکی دیگر از کسانی است که از حمایت اولیه خود از مشروطه دست برداشت وی چهارده ماه پس از شهادت شیخ فضل الله، رنجنامه پرسوز و گدازی برای یکی از دوستان خویش نوشت؛ وی همچنین وقایع بعدی مشروطه را از قبیل: «ما قُصِدَ لمْ یَقَعْ و ما وَقَعَ لَمْ یُقْصَدْ» معرفی کرد.(25)
همة اینها نشان از حقّانیت شهید شیخ فضل الله نوری و حمایت علماء از ایشان است.
مرحوم جلال آل احمد در این باره می گوید:
در نهضت مشروطه گویا حضرات روحانیان شرکت کننده گمان می کردند که سلطنت را از غاصبان حق و مقام «امام زمان»(26) پس خواهند گرفت... ولی با خلع ید از روحانیت که حاصل اصلیِ مشروطه بود، گویا امروز حق داریم که نظر شیخ شهید نوری را صائب بدانیم که به مخالفت با مشروطه (غربی) برخاست و مخاطرات آن را برای روحانیت گوشزد کرد.(27)
وی در کتاب دیگری می نویسد: من با دکتر «تندرکیا» موافقم که نوشت: شیخ شهید نوری نه به عنوان مخالف مشروطه که خود در اوائل امر مدافعش بود ـ بلکه به عنوان مدافع مشروعه باید بالای دار برود و من می افزایم ـ و به عنوان مدافع کلّیت تشیع اسلامی... و به هر صورت از آن روز بود که نقش غربزدگی را همچون داغی بر پیشانی ما زدند؛ و من نعش آن بزرگوار را بر سر دار همچون پرچمی می دانم که به علامت استیلای غربزدگی پس از دویست سال کشمکش بر بام سرای این ممکلت افراشته شد و اکنون در لوای این پرچم، ما شبیه به قومی از خود بیگانه ایم. (28)
پاورقی:
1. تندرکیا، شمسالدین، نهیب جنبش ادبی، ص، 221
2. امین الشرع خویی، تاریخ مشروعیت، مندرج در میراث اسلامی ایران، رسول جعفریان، ج 9، ص135.
3. نوری، فضل الله، تقریظ کتاب قاعدة ضمان الید، نسخه خطی آن موجود در کتابخانة آستان قدس رضوی شمارة 9632.
4. امینی، شهداءُ الفضیله، ص 367-364.
5. آقا بزرگ تهرانی، نُقَباء البشر، نسخة خطی، ذیل «حاج شیخ فضل الله».
6. مدرسی، علی، پراکنده نگاهی به کتاب زرد، مندرج در مجلة یاد، سال 6، ش 21، ص 93.
7. تاریخ معاصر ایران از دیدگاه امام خمینی (ره)، فصل 4، ص 51 به بعد.
8. مطهری، مرتضی، اسلام و مقتضیات زمان، ص 159.
9. حسنزادة آملی، در آسمان معرفت، ص197.
10. کرمانی، ناظم الاسلام، تاریخ بیداری ایرانیان، ج3, ص 504.
11. ملکزاده، مهدی، تاریخ انقلاب مشروطیت ایران، ج 6، ص1257.
12. ادوارد براون، انقلاب ایران، ترجمه احمد پژوه، ص 355.
13. آدمیت، فریدون، ایدئولوژی نهضت مشروطیت ایران، ج 1، ص 429.
14. تقیزاده، سیدحسن، تاریخ انقلاب مشروطه ایران, ص64.
15. شکوری، ابوالفضل، سیرة صالحان، ص 138، مرحوم آخوند، بعد از انحراف مشروطیت و قتل شهید نوری قصد عزیمت به ایران جهت اصلاح مشروطه نمود که گفته میشود در همان شب عزیمت، به دست عناصر نفوذی مسموم شد.
16. تقیزاده، سیدحسن, انقلاب مشروطیت ایران، پیشین، ص66.
17. بهمنی، جواد، فاجعة قرن, ص 171.
18. انصاری، مهدی، شیخ فضل الله نوری و مشروطیت، ص 377.
19. همان، ص380.
20. همان، ص 380.
21. دیوان طرب، مقدمة جلال الدین همایی، ص136.
22. آیت الهی، سیدعلی اکبر، دوحة احمدیه فی احوال الذریّه الذکیه، (شرح حال آیت الله سید عبدلحسین لاری)
23. کسروی، احمد، بخوانند و داوری کنند، ص 106.
24. حائری، عبدالهادی، تشیع و مشروطیت، ص167.
25. حرزالدین، محمد، معارف الرجال... ج2, ص19ـ 20، (آنچه می خواستیم نشد و آنچه واقع شد مطلوب ما نبود.)
26. اشاره به مباحث آیت الله نائینی در تنبیهالامه و تنزیه المله.
27. جلال آل احمد، در حدفت و خیانت روشنفکران، قسمت ضمائم، ص270-271.
28. جلال آل احمد، غربزدگی، ص78.
منبع: مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه علمیه قم